by Sebastian Isaksen 22 september 2020 4 min lästid

Vitt te

Vita teer är bland de mest exklusiva teerna i världen och kanske den mest naturliga formen av te.  I Kina var det bara den kejserliga familjen som fick dricka vitt te, varför det också går under namnet ”kejsar-te”.

Det delikata teet kommer från knopparna på teplantan, som plockas precis innan bladen slår ut på våren och torkas sedan i skuggan. På grund av att teet är minimalt bearbetat så bevaras knopparnas näringsämnen i högre utsträckning än i annan te produktion. Vita teer odlas i flera länder, men de bästa kommer från Fujian-provinsen i Kina och Sri Lanka i Sydasien. Vitt te har en fräsch och långvarig smak, från söta toner av honung och citrus, till jasmin och rosor.

Tillberedning: På grund av knopparnas känsliga natur bör vitt te bryggas vid cirka 80 ° C i 2-3 minuter.

Vitt te

Grönt te

Grönt te har druckits i årtusenden och är allmänt känt för sina positiva och hälsofrämjande effekter. Grönt te är mildare än de flesta svarta teer, men mycket tyngre än de vita – har fylligare och rundare smak, mörkare färg och mer vegetativa smaker.  Process metoden för grönt te varierar, men fokus är alltid att behålla den gröna färgen och därför oxideras inte gröna teer.  Teet ångas, rullas och torkas för att hålla tebladet grönt och lyfta fram så mycket smak som möjligt. Det bästa teet plockas på våren, det här är det sötaste och har mest smak och antioxidanter. Kinesisk tradition av grönt te går tillbaka i tiden mer än 5 000 år. Teet är lättare och har inte lika intensiva smaker som det japanska, men har mildare vegetativa smaker, med sötare toner av till exempel honung och jasmin.  Det sägs att det gröna teet kom med en munk till Japan från Kina för 500 år sedan.  På grund av de rena, naturliga smakerna och de hälsosamma egenskaperna är grönt te mer populärt  än någonsin. 

Tillberedning: Brygg vid 80 ° C i 2-3 minuter.

Grönt te

Oolong Te

Oolong är ett delvis fermenterat te som rostas och sedan torkas. Det är ett komplext te där producenten bestämmer hur mycket teet ska oxideras.  Vissa lätta Oolong teer kan vara 20% oxiderade medan andra så mycket som 80% .  På grund av process metoden är det en stor variation i färg, arom och smak mellan olika Oolong teer.

Oolong te har sitt ursprung i det som idag är Fujian-regionen i södra Kina och odlades främst i bergen Anxi och Wuyi. Under Qing dynastin annekterades Taiwan av Kina år 1683.  Det ledde till en stor invandring till Taiwan, speciellt från Fujian regionen.  De nya medborgarna tog med sig te frön och kunskap och planterade de första teplantagerna i Taiwan.  Idag är Taiwan känt för att producera några av världens bästa Oolong teer.

Tillberedning: Lätt oxiderade Oolong-teer bör bryggas i 80 ° C medan mer oxiderade Oolong- teer bör bryggas i 100 ° C. Båda typerna av Oolong-te bör bryggas i 3 till 4 minuter.

Oolong te

Svart Te

Svart te har länge varit det mest populära teet i västvärlden.  Det började importeras till Europa från Kina under 1600-talet. Det som karakteriserar svart te både beträffande smak och färg kommer från tillverkningsmetoden då man låter bladen oxidera fullt ut.  Det vi i Sverige kallar svart te har egentligen en kopparröd färg och det kallas därför för rött te i Kina. Inte att förväxlas med det som vi kallar för rött te i Sverige, Rooibos.

De svarta teerna sträcker sig från mjuka teer från Kina till fylliga teer från Assam, Indien. Sri Lanka och Kenya är också stora producenter. Svarta teer luftas, rullas, oxideras, siktas och torkas i en ugn. Denna process skapar varma rostade smaker. I de finaste teerna utvecklas även komplexa toner som påminner om honung, malt och kakao. Många av Harney & Sons smaksatta teer är baserade på svart te.

Tillberedning: Brygg vid 100 °C i 5 minuter

Darjeeling är ett exklusivt svart te som odlas högt uppe i bergen runt Himalaya i Indien.  Den är känd för sin lätta fyllighet, tropiska toner och är mindre sträv motsvarande de flesta svarta teer.

Darjeeling-skörden löper från februari till november och man skördar ett antal gånger under denna period.  ”First Flush” är bladen från säsongens första skörd, som är i februari till april. Dessa löv brygger med en väldigt stark arom och en lättare fyllighet jämfört med ”Second Flush”.

Tillberedning: Darjeeling te bör bryggas i 3-4 minuter för att uppnå perfekt styrka. First Flush Darjeelings bör bryggas vid temperaturer på 80 ° C medan Second Flush och Darjeeling Blends bör bryggas vid 100 ° C.

Svart te

Ört och Frukt te

Ört-teer har en lång tradition inte bara i västerländsk kultur utan över hela världen och är allmänt kända för sina positiva hälsoegenskaper. Ört-te är egentligen inte ett te eftersom det inte härstammar från teplantan Camilla Sinensis. Andra namn som ibland används för ört-teer är ”infusions” och ”tisanes.” Örtblandningarna kan bestå av blommor och frön, blad och rötter och är nästan alltid koffeinfria, förutom örtblandningen Yerba Mate från Sydamerika. 

Harney & Sons erbjuder både klassiska, naturella och smaksatta ört-teer. Till de mer traditionella örterna hör kamomill och pepparmynta. För lakritsälskaren finns en spännande smakkombination med ingefärsrot och lakritsrot. En ört som har blivit populär på senare år är rooibos. Rooibos te kallas i Sverige ofta för rött te på grund av sin röda färg. Örten växer enbart i Sydafrika. Ett av våra smaksatta ört-teer är African Autumn som har rooibos som bas. Eftersom ört-teer nästan alltid är koffeinfria har de blivit en omtyckt dryck att njuta av på eftermiddagen eller på kvällen. 

Fruktblandningar, liksom örter, kallas också ofta för te även om de inte innehåller någon ingrediens från teplantan. Dessa är vanligtvis en blandning av torkade frukter, bär och blommor. Frukt-te är hälsosamt och koffeinfritt och kan njutas både varmt och kallt.

Tillberedning: Ört- och fruktteer bör bryggas i 100 °C i 5 minuter.

Ört och frukt te
Sebastian Isaksen
Sebastian IsaksenOckså i News

Sanningen om Matcha te
Sanningen om Matcha te

by Fredrik Sebastian Isaksen 13 oktober 2022 5 min lästid

Läs mer